Design_1Design_3IMG_4685IMG_4644Design_2Stolno1-1 

IMG_4847IMG_4868IMG_4840
Stolno1-2

SVENSKT STÅL I NY SATSNING  Det började med en köksrenovering, som växte till en uppdatering av hela hemmet, som ledde till arkitekten Pontus Lomars första möbelkollektion – för ett helt nytt möbelvarumärke.

Bakom Steel by Gohlin står framför allt Catrine Göhlin. Hon är dottern i en stålproducerande familj i Gnosjö (det började med trappräcken på 1950-talet och gör i dag främst portar, lagerinredningar och stålbyggnader). Som den omtalade Gnosjöandan påbjuder är Catrine öppen för alla möjligheter och inte sen att hugga i för att förverkliga en idé. Även samarbetsvilligheten är typisk för Gnosjö. Det allra mesta i den första möbelkollektionen är tillverkat av hennes två bröder och andra företag och hantverkare på orten. Möblerna har en raffinerad enkelhet och stålet som gemensam faktor. Siktet är inställt både på hem och offentliga miljöer i Sverige och internationellt.

Pontus Lomars arkitektkontor har ritat allt från ett 40-tal restauranger åt hamburgerkedjan Max till golfstjärnan Tiger Woods häpnadsväckande hem i Florida. Det var under processen med att renovera Catrine Göhlins hem som ett antal unika möbler kom till av bara farten. Resultatet blev så bra att man bestämde att starta ett företag och börja tillverka dem separat. Premiärkollektionen lanseras under våren. Redan nu lanseras den till synes enkla, lite lekfulla och tydligt grafiska ståltrådsstolen Nr 1 som görs i flera versioner, den finaste med sits och lindade armstöd av läder från Tärnsjö Ånggarveri.

– Att rita för trådkonstruktioner är en lek med linjen från A till B där hela designen helst ska utföras utan att lyfta pennan, berättar Pontus Lomar. I produktionen handlar det om hur tunn tråden kan vara med bibehållen stabilitet i konstruktionen. Redan som liten fascinerades jag fladdermusfåtöljens enkla linjer i dragen ståltråd. Det finns drag av den i Nr 1. En vuxnare källa till inspiration är konstnären Frank Stellas stålskulpturer som många gånger liknar den snirkliga röken från hans cigarrer.